Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Talomme tarinaa

16.2.2012


Jonkin verran on tullut kyselyjä meidän tulevasta talosta, jota siis alamme rakentaa puolentoista kuukauden päästä (hui, joko niin pian!). Talopiirrustukset ovat yhä työn alla ja visusti tallessa mieheni työläppärissä, joten en ole kokenut halua mennä keskeyttämään itse insinööriä työssään ja "julkistaa" työn alla olevia kuvia. Viralliset paperit kyllä löytyy multakin jostain mapin pohjalta, mutta niihin on rakennuslupien saamisenkin jälkeen tullut pieniä hienosäätöisiä muutoksia. Kattoa on korotettu, panelointia muutettu jne. Lopulliset kuvat saatan täällä jollakin tapaa paljastaa sitten kun aika on kypsä. Ja koska olemme tosiaan jo toista vuotta itse piirtäneet ja suunnitelleet taloamme, lähinnä useiden inspiraatiokuvieni pohjalta, niin talopiirrustuksistamme on tullut meille lähes pyhää materiaalia. Talopakettikuvatkin ovat varmasti monille rakennuttajille, jotka myös ovat ideoineet taloaan, niin henkilökohtainen juttu, ettei niitä halua kaikille jakaa. Minulla tunne on ollut tähän asti lähes kaksinkertainen...tyyliin "ei näitä noin vain anneta kaikkien arvosteltavaksi ja kopioitavaksi, olemme nähneet niiden eteen niin paljon vaivaa". Mutta se tunne laantuu ajan mittaan kun projektiin saa etäisyyttä ja perspektiiviä, ei se kai olekaan niin ihmeellinen juttu kun miltä se on tuntunut. Iso asia itselle, mutta miksei sitä voisi jakaa? Miten se on minulta pois? Mehän rakennamme omasta mielestämme unelmiemme talon joka tapauksessa ja onhan se sitten valmiinakin kaikkien nähtävissä. Ja jos joku tarvitseva talostamme saa matkan varrella poimittua itselleen muutaman hyvän idean, niin hyvä niin. Olenhan minä itsekin saanut paljon ideoita muiden jo rakentaneiden taloista, talofirmojen talopaketeista, blogeista ja keräämistäni inspiraatiokuvista. Laitetaan siis hyvä kiertoon! Eli nyt olen päättänyt laittaa itseni likoon ja vähän alkaa raottaa ovea salaisuuksien lähteelle! ;D 

Mutta ennen meidän omia talokuvia, jaan teille vähän niitä inspiraatiokuvia, joista olemme itse ottaneet joitain vaikutteita. Jokaisessa näissä talossa on jotain, mikä on aikanaan sykähdyttänyt. Yksi ensimmäisiä unelmatalojani oli tämä Kannustalo, jonka kuvaa pidin jo vuosia sitten jääkaapin ovessa. Mansardikattoinen sen olla piti, ja erityisesti tuo talon muoto/"uloke" edessä on aina miellyttänyt minua. Lähdimmekin alunperin suunnittelemaan vähän tämän näköistä 1,5-kerroksista taloa, jonka "etu-ulokkeen" alakerroksessa olisi lasikuisti. Kuitenkin monen pohjapiirrustuksen pyörittelyn jälkeen vaihdoimme lopulta yksikerroksiseen taloon useasta eri käytännön syystä. Saimme sen ratkaisun myötä taloomme lisää neliöitä ja vapauksia suunnitteluun, kuten mm. sijoiteltua makuuhuoneita kauemmas toisistaan. Myös iso tonttimme mahdollisti pinta-alaltaan suuremman talon, niin miksi laittaa huoneet päällekkäin kun ne voi laittaa yhtä hyvin "vierekkäin". Meille tulee kuitenkin varauksella oleva yläkerta/talon pituinen varasto (hamstraajavaimolle tarpeellinen), joten talomme näyttää yhtä korkealta kuin 1,5-kerroksinen. Onhan korkea talo aina näyttävä, siitä ei pääse mihinkään.

Rauhala
Jätimme kyseisen ratkaisun myötä myös pois ajatuksen mansardikatosta, liian vaikea ja kallis itse rakentaa. Aloin kallistumaan muutenkin enempi Ainolan ja Onnelan suuntaan, olenhan aina rakastanut vanhan pitsihuvilan näköisiä taloja. En halunnut liian uuden näköistä, vaikka onhan mansarditkin ihanan vanhanaikaisia. Onnelasta tuli siis uusi kuva jääkaapin oveeni. Aloin googlettaa myös kuvia Hangon pitsihuviloista. Kuten kerroin aiemmin täällä, sainkin idean "ulokkeen" kylkeen sijoitettavaan kuistiin Villa Näckenistä. "Ulokkeella" en tarkoita mitään erkkeriä, vaan tuota talon muotoa, että eteenpäin tulee myös näkyviin katonharjan muoto. Meillä talo on edestäpäin siis L-kirjaimen muotoinen, eli poikien makuuhuone tulee ns. omaan siipeensä. Tuo talon etusiipi siirtyi uusissa suunnitelmissamme keskeltä sivumpaan (vähän niinkuin Onnelassa), jonka kylkeen piirsimme haaveilemani ison lasikuistin.

Onnela
Vanhoille pitsihuviloille ja myös Ainolalle on tyypillistä ihana terävä harja, mutta me jouduimme vähän loiventamaan (=modernisoimaan) kattokaltevuuttamme, sillä suunnittelimme kaksi 15 m2:n makuuhuonetta  omiin siipiinsä (pojat etupihan siipeen ja meidän makuuhuone peilikuvamaisesti takapihan siipeen) ja katon terävä muoto olisi liikaa rajoittanut huoneiden muotoa. Huoneista olisi tullut enemmän pitkän mallisia, eikä neliömäisiä, kuten ne nyt talopiirrustuksissamme ovat. Oli se piirtelyaika vaan yhtä säätöä, aina yksi asia vaikutti toiseen! Tässä Ainolassa ihastuin myös siihen, että L-muotoisen "ulokkeen" kylkeen on tehty katettu terassi. Minä halusin vastaavasti tehdä siitä lasitetun kuistin.

Ainola
No sitten vähän uusia tuulia Ruotsista. Rakastuin Trivselhus-firman Country Homes-mallistoon, josta alemmat kaksi kuvaa. Valkoisen unelmataloni etupihalla on myös ihanasti tuo L-muoto ja kaari-ikkuna "ulokkeen" päädyssä, kuten tulee meidän taloon.

Ruotsalainen Trivselhus
Kyseinen talo on taas vastaavasti takapihalta tämän näköinen, U-kirjaimen mallinen. Me päädyimme samanlaiseen ratkaisuun. Talomme takapihan toisessa, kaari-ikkunallisessa siivessä on samankokoinen makuuhuone kuin etupihan siivessä. Siitä tulee Master bedroom. Toinen U-kirjaimen siipi taas ei tule olemaan enää talon lämmintä osaa, vaan sinne rakennamme englantilaistyylisen lasitetun viherhuoneen. Viherhuoneeseen on kulku suoraan keittiöstä. Sen kautta pääsee myös katetulle takapihan terassille, joka siis tulee siipien väliin. Mieheni oikeastaan lupasi viherhuoneen minulle palkinnoksi siitä, että luovuin pakkomielteestäni kaksikerroksieen taloon ;) Viherhuone on vähän siis minun juttuni...kesähuone, kukkahuone, kasvihuone...sinne laitan vanhat lankkulattiat ja pelargoniat ikkunaludoille ;)     


 Että sellainen siitä nyt suurinpiirtein tulee. Tässä vielä lista kuvista, jotka myös ovat säväyttäneet. Toisen ruotsalaisen, Karlson hus -talofirman vanhat villat ja huvilahenkiset talot ovat myös antaneet meille ideoita ja vaikuttaneet ratkaisuihimme. Varsinkin panelointiin otin mallia alimman kuvan talosta. Talostamme tulee vanhan kerman, kuitenkin lähes valkoisen värinen (kuten kolmanneksi alimmassa Karlson hus -kuvassa). Katto on punainen tiilikatto. Ikkunat ovat 6-ruutuikkunat, kuten tuossa äiti-lapset-kuvassa....paitsi viherhuoneen ja etupihan lasikuistin ikkunoihin suunnittelimme erilaiset, vanhahtavat ristikot.

Karlson hus
Ihastuin tämän siniharmaisiin oviin <3
Karlson hus

Jännää nähdä miten suunniteltu sitten toimii ja miltä se näyttää käytännössä.
Omista ideoista rakkaudella väsätty talo, ei ainakaan pitäisi olla kenelläkään ihan samanlaista <3


10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oiiih..... olitpas nähnyt suuren vaivan meidän lukioidemme eteen. Ihanaa oli kuvitella ja hahmottaa teidän tulevaa kotianne. Olit todella laittanut paljon asiaa kuvineen. Mielestäni sinun ei tarvitsekkaan, ( pidä ) julkaista piirrustuksia, koska sehän olisi kuin antaisi tekiäinoikeudet maailmalle. Ollettehan aarrettanne jo yli vuoden hioneet. Olen innoissani kuitenkin kaikista hahmotelmista ja raotuksista oven taakse. Mielenkiinnolla seuraan talonne rakentamista, koska itse en ole siihen kyennyt, vaikkakin paljon suunnitellut paperille koteja. Voimia arkeenne. t: syksyn lapsi

anni kirjoitti...

Wow, ihanuus siitä tulee! Aivan mahtavaa, kun olette jo siinä vaiheessa, että uusi koti kooooohta käy nousemaan. Pidin itse erityisesti Ruotsalainen Trivselhus mallista. Upea!

Iso tsemppi rakennusurakkaan. Täällä 1 uusi lukijasi!

Anonyymi kirjoitti...

Ihania kuvia, teille tulee upea talo :) Tsemppiä rakentamiseen !

Sari kirjoitti...

kuulostaa ihan mun unelmatalolta!!! :)
Ihan mahtavaa että pääsette toteuttamaan unelmaanne! ehkä minäkin joskus ;) mutta tuo oma viherhuone keittiön vieressä on kaiken kruunu. voin vain kuvitella miten upea siitä tulee!! ja miten ihanaa siellä on kesäaamuna nauttia aamupalaa lintujen sirkuttaessa, *huookausss*

Hanna kirjoitti...

Miia, aina yhtä suurella intohimolla tekemässä, oli asia mikä hyvänsä! :-) Sillä lailla tulee elettyä hyvä elämä.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavia kuvia, kiitos kun jaot kanssamme! Itse olen huomannut että mitä enemmän ja mitä tarkemmin kuvia tutkii sitä enemmän saa niistä irti1 Ja lisää ideoita tietenkin :)
Ulkonäöllisesti Kannustalot on munkin mieleen, etenkin Aurora. Semmonen on vielä joskus saatava!! Unelmia pitää olla, hienoa että te toteutatte nyt omanne :)

Tsemppiä rakentamiseen, äkkiä se kevät sieltä tulee!

T.M

Tanja kirjoitti...

huoh. upeita puutaloja!
Mekin suunnittelimme aina vuosien varrella monellaisia pohjia talolle. Ja sitten kun oli "tosi kyseessä" ja viimeisteltiin talon pohjaa olin itse pariisissa ja lopulliset päätökset tehtiin ilman minua. :) Näin jälkikäteen tuntuu aika hurjalta! Ja vaikka olen mielestäni aina tiennyt makuni niin kyllä vuosien varrella vaan se muuttuu ja olisi kiva tehdä isompiakin muutoksia. :)
Ihailen tarmokkuttasi paneutua näihin rakennus vaiheisiin! On mukava seurata rakentamistanne näin blogin välityksellä. Hyvää viikonloppa!

Maria kirjoitti...

Hei, olen uusi lukija. Todella kiva seurata rakennusprojektianne ja perheenne elämää muutenkin. Kaikesta päätellen teille on tulossa tosi kaunis talo. Meillä on rakentaminen edessä vasta joskus tulevaisuudessa, kun tontti vain löytyisi. Se tuntuu ainakin meidän tapauksessa olevan kovin vaikeaa. Voimia rakentamiseen! :)

Miia kirjoitti...

Maria, kiitos sinulle kauniista sanoista ja tervetuloa lukijakseni :) Hsluan rohkaista...kyllä se tontti vielä voi löytyä. Mekin etsimme sopivaa ja vapaata tonttia n. 2 vuotta hyvinkin aktiivisesti ja saimme useat pakit. Olimme välillä niin luovuttamispisteessä, kunnes ihana tonttimme löytyi...mutta senkin saamisen eteen piti tehdä kovasti töitä ja suostutella myyjää myymään ;) Sitkeys palkitaan kyllä, onnea teille etsintöihin!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, rakennutimme itse Ahvenanmaalle Trivselhus-talon, ja täytyy sanoa, että talo vastaa kaikin puolin odotuksiamme. Ihastuin aikoinaan ihan samaan malliin kuin sinä, mutta rakensimme kuitenkin muunnelman eräästä toisesta mallista, koska kyseisen talon pinta-ala olisi syönyt liian suuren palan tontista. Joten ymmärrän kovin hyvin ihastuksesi :) Onne projektiin! A.

Proudly designed by Mlekoshi playground