Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Taimien koulinnasta kouliintuneena

21.4.2014Nyt pääsiäisenä on ollut ihanasti aikaa haaveilla ja keskittyä kotiin. Viherhuoneen kevätsiivojen jälkeen ja näin lämpimien päivien ansiosta olen ihan jo päässyt puutarhatunnelmaan. Kannoin keittiön ikkunalaudalla kasvattamani pikkutaimet parempiin kasvuolosuhteisiin kosteampaan ja viileämpään viherhuoneeseen, jossa itsekin paistattelin päivää kukkasohvalla inspiroivan puutarhakirjan seurassa. Viherpeukaloni on viimeistään nyt herännyt talviunilta! 


Puutarha-aatoksissa tunsin itseni taas niin äärettömän onnelliseksi. Olin jo talven aikana melkein unohtanut miten tärkeä asia tämä puutarhajuttu mulle on....tuntui kuin olisin ihan löytänyt taas itseni, kun sain sormet multaan. :) Kirja Onnellisen puutarhurin vuosi on esteettinen lukuelämys sekä hyvä infopaketti aloittelevallekin puutarhurille (kuten mulle). Olen aiemminkin esikasvattanut siemeniä kokeilun vuoksi, mutta siihen se on tainnut jäädä ja en muista saaneeni satoa muuta kuin vasta kesällä suoraan maalle istuttamistani siemenistä. Syy taitaa olla siinä, että en ole ennen tehnyt koulintaa ja jaksanut hoitaa pikkutaimia loppuun asti. Nyt aion yrittää ihan tosissaan, sillä sen verran hyvää opastusta sain kirjasta ja puutarhablogeista. Into on toki hyvästä, mutta näin jälkiviisaana voin todeta, että kannattaa lukea aiheesta riittävästi ennen kuin ryhtyy puuhaan, ettei tarvitse tehdä turhaa työtä. Opin, että olin kylvänyt esim. tomaatin siemenet liian ahtaalle ja pinsetit olisivat olleet hyvä apu kylvövaiheessa. Nyt takkuista puskaa oli hankalampaa lähteä juuristaan erottelemaan avarammille vesille. Sain kyllä silti riittävästi tomaatin taimia koulittua uusiin ruukkuihin, mutta sitten tein toisen virheeni. En laittanut niitä riittävän korkeisiin ruukkuihin ja tarpeeksi syvälle, joten niiden hento varsi nuukahti pian koulinnan jälkeen. Taimet kannattaakin koulinnassa upottaa lehtiin asti multaan, jotta varrestakin alkaa kasvaa juuristoa. No mutta nättejä ne oli näinkin, ainakin hetken ilo kuvatessa! ;)


Koulin aina 3-4 tainta yhteen ruukkuun sillä ajatuksella, että jos joku kuolee, niin joku edes jää kasvamaan. Todennäköisesti tämä kuitenkin lisää työtäni, sillä jos taas ne kaikki pysyvät hengissä, niin joudun siirtämään niitä vielä uudelleen suurempiin ruukkuihin. Jokainen taimi tarvitsee kasvaessaan kunnolla tilaa juurille. Taidan ottaa ensi kerralla orvokkiostoksilla muoviruuvut talteen, sillä ne ovat juuri hyvän kokoisia yhdelle koulitulle taimelle. Vain tekemällä oppii. Virheistä huolimatta olen niin innoissani! :)


Nyt kun olen itsekin tähän hommaan näin ensimmäistä kertaa tutustunut, niin osaan pitää arvossa mummalta saamiani kirsikkatomaatin taimia, jotka hän on myös kasvattanut siemenistä asti. Ajatella, että hän on onnistunut saamaan niistä noin vahvavartisia ja tukevia. Näissä on jo todellista lupausta tomaateista! Kiitos mumma, olet innoitukseni! <3 Laitoin niihin tukikepit ja vaalin niitä koko sydämelläni. :)


Illan hämärtyessä, kun olin saanut pojat nukkumaan, jatkoin nuukahtaneiden taimien pelastusoperaatiotani. :D Lisäsin multaa ja laitoin taimia syvemmälle. Hyvät ohjeet onnistumiseen löydät Johannan blogista. Multakin loppui kesken, joten odotan malttamattomana, että kaupat taas aukeavat. Ennen kaikkea olen innoissani, että mulla on nyt tämä viherhuone, jossa on tilaa harrastella ja kasvatella taimia jo pitkästi ennen kesää. Tätä vartenhan tämä huone rakennettiin, joten otetaanpa nyt ilo irti! <3


Jättäkäähän kommentteja, että mitä ajatuksia teille on herännyt taimien kasvatuksesta? Mikä on ollut hyvä apu tai vinkki onnistumiseen? Miten olette saaneet taimista tarpeeksi vahvoja? Olisin tosi innoissani, jos saisin lukea teidän kokemuksista! :)
Onnellisia kevätpäiviä toivottaen,
Miia


4 kommenttia:

Eveliina/Pikkuvarpailla kirjoitti...

Tämä oli juuri sitä mitä kaipasin -tsemppiä ja myötäiloa tähän puuhaan! Itse ihan ensikertalaisena, mutta sitäki innokkaampana aloittelin taimienkasvatusta ja nyt huomaan, että into on hieman hälvennyt. Olisi kohta edessä muutto toiseen asuntoon ja tuntuis niin paljon helpommalta siirtää se kouliminen vasta parin viikon päähän, mutta taitaisivat kärsiä liikaa sen ajan..

Jostain minäkin muistan lukeneeni, että taimet pitää istuttaa niin syvälle, että vain ensimmäiset lehdet jäävät pinnalle. Huomenna menen multaostoksille minäkin! :) Amppelitomaatteja, ruohosipulia ja kolmea lajia kesäkukkia tuolla ikkunalla nyt viheriöi.

Anonyymi kirjoitti...

Toista kesää multasormena täällä hääräillään. Tänä vuonna koulin taimet turveruukkuihin. Helppoa vain ruukku istuttaa maahan eikä tarvitse irrotella muoviruukuista kun aika koittaa. Kurkun taimella on lukemani mukaan hennot juuret ja ne voi vaurioitua siirrossa ja siinä kohtaa suositeltiin turveruukkua. Toivottavasti ilmat lämpenee enemmän täällä pohojolassakin jotta pääsee viemään taimet kasvihuoneeseen. :) Mukavaa kevään jatkoa sekä onnistuneita istutuksia!

Riina Peltomäki kirjoitti...

Kiva postaus! Täälläkin etsiskellään sitä vihreää peukaloa. :) Ekat kukkasipulit saatiin maahan ja jotain siemeniä on kylvettynä ruukkuihin. Koulintaa odotellessa. ;) Onko sulla jotain puutarhablogeja, joita voisit suositella?

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Tuo tosiaan kannattaa, että kouliessa istuttaa varren sirkkalehtiin asti multaan. Ne mustat taimipurkit eivät maksa kuin pari euroa, ja pakkauksessa on 40 purkkia. Minulla on niitä jokunen sata :D, kun olen talvisin kasvattanut mm. pari sataa erilaista perennaa ja siinä sivussa esikasvattanut kesäkukkia ja tomaatteja ja chilejä.
Itselläni onnistumisen avain on ollut ammattilaiskäyttöön suunnattu valaisin (100w). Ja viileä huone. Liian lämpimässä ja ainoastaan ikkunasta tulevan päivän valon varassa taimista tulee hentovartisia. Lisäksi kääntyilevät ikkunaa päin. Lisävalon tullessa taimen yläpuolelta varret eivät nuoku.
Mustiin taimipurkkeihin kannattaa koulia vain 1 taimi. Purkit voi koota esim. jauhelihalaatikkoon tms. ja vettä lisätään aina laariin, ei siis mullan pinnalle. Kun taimi on noin 10-15cm ja siinä on muutamat lehdet, niin mustasta purkista siirto maitopurkkiin. Korkea maitopurkki, josta on nokkaosa leikattu pois ja pohjaan pistelty reikiä, on todella hyvä tomaatille ja chileille. Syvyyttä on eikä multa pääse kuivumaan koska mullan pinnan ala on pieni suhteessa tilavuuteen. Irtokarkkilaatikot ovat juuri sopivia neljälle maitopurkille ;) Eiväthän ne esteettisiä ole, mutta esim. saviruukuissa taimet eivät jostain syystä kasva yhtään.. Ruukusta kai pääsee haihtumaan kosteus purkin läpi liikaa. (Eräänä vuonna siis vertasin saviruukkun ja maitopurkkiin koulittua taimea)
Terv. Katariina

Proudly designed by Mlekoshi playground