Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

DIY kylpyhuoneen miniremppa

22.3.2015Ette usko, miten ärsyttävän ongelman kimpussa olen painiskellut tämän alkukevään?! No tämän ongelman ydinhän on vaaleat, huokoiset lattialaatat kylppärissämme, jotka suorastaan imevät likaa itseensä. Jos jotain tekisin nyt rakentamisessa toisin, olisin joko valinnut kiiltäväpintaiset (vaikkakin liukkaat) vaaleat laatat myös lattiaan tai kokonaan tummemmat, kuten aluksi oli tarkoituskin. Estetiikka kuitenkin sai mut silloin valitsemaan nämä nätit vaaleanharmaat laatat, jotka tuntuivat karheutensa puolesta järkevältä valinnalta lapsiperheelle, jotta lapset eivät liukastuisi suihkussa. No mutta enpä tullut miettineeksi, miten vaikeaa on pitää huokoinen materiaali puhtaana ja freshin näköisenä. Laattamme alkoivat jo melko nopeaa ottamaan lian tiukasti itseensä kiinni ja ne ihan mustuivat liasta. Eihän sitä kukaan jaksa harjan kanssa jynssätä lattioita puhtaaksi joka pesun jälkeen, joten sinne se vuosien lika sitten imeytyi ja jumittui kiinni laattoihin. Mikään kaupan ihmebängbängainekaan ei niitä puhdistanut enää. Saumatkin olivat tummuneet rumasti. Kokeilin montaa eri marketin pesuainetta, joista paras puhdistaja varsinkin saumoille oli lopulta ihan Klorin kloriitti. Sillä sain saumat valkaistua ja likaa jonkin verran irtoamaan laatoistakin kovasti saunaharjan kanssa jynssäten, mutta en ihan kaikkea. Jotain jytkympää ainetta piti vielä kokeilla.
Lopulta löysin OivaRaudasta Cascon "brutaalin" tuotesarjan, jossa on sekä laattojen puhditusaine sekä suoja-aine. Päätimme yhteistyön merkeissä laittaa nämä aineet testiin haastavassa kohteessamme. Olin toiveikas, että jospa nyt ratkaisu löytyi, kun nimikin lupaa niin paljon! ;D

Brutal Protector & Cleaner OivaRauta.fi

Brutal Cleaner -aineella pesin ensin lattian hyvin, jälleen saunaharjan kanssa jynssäten. Mustaa likavettä irtosi laatoista, mikä on hyvän aineen merkki. Täysin uudenveroiseksi lattiamme ei enää tule, mutta olin lopputulokseen tyytyväinen, sillä pahimmat tummentumat ja liat olivat nyt tipotiessään. Kun lattia oli puhdistettu, niin sen piti antaa kuivua ja sitten laittaa siihen Brutal Protector -suoja-aine. Koska pullossa ei ainetta ole yhtään tuhlattavaksi asti, niin levitin sen lattiaan sumutinpullolla. Lopuksi vielä käytin kumihanskoja ja käsin tasoitin aineen joka koloon ja saumaan. Suoja-aineen piti antaa vaikuttaa lattiapinnassa 24h, jolloin emme voineet käyttää suihkuhuonetta. Suoja-aine ei muuta pinnan väriä, vaan se antaa sille sellaisen kalvopinnan, jottei lika enää imeydy siihen. Ja lopputuloksen kyllä huomasi ihan konkreettisesti seuraavalla lattian kastelukerralla, kun kävimme suihkussa. Lattia ei enää todellakaan imenyt kosteutta (ja sen mukana likaa) itseensä, vaan vesi jäi pisaroina sen pintaan. Olipa hauska näky - jes!!


Nämä brutaalit pintojen käsittelyt eivät ole ihan lastenleikkiä. Niin kloorissa kuin näissä Cascon aineissa on kovat myrkyt, joten on suositeltavaa suojata ihoa ja hengitystään hyvin. Ensimmäisellä kloorin pesukerralla kaadoin kolme pullollista raakaa klorinia lattiaan ilman hengityssuojaa, joten siellä lattialla konttiessa melkein pökräsin niihin höyryihin. Sain siitä seurauksena silmääni viikoksi elohiiren ja melkoisen huimauksen sekä migreenin. Siitä viisastuneena tein jatkopesut nämä suojaimet naamalla sekä kunnon kumihanskat käsissä ja muovipussit jaloissa.
Olen superhelpottunut ja tyytyväinen, että lattialaattamme ja saumat ovat nyt puhtaat ja ennen kaikkea hyvin suojattuna tulevia vuosia varten! Oli helpotus saada pahimmat tummentumat ja lika pois laatoista. Nyt on kiva käydä pesulla, kun tietää, että lika ei enää ainakaan niin helposti pääse imeytymään! Brutal Protector lupaakin tästä eteenpäin huoletonta kylppärin pesua...pelkän veden pitäisi riittää viemään liat lattialta kaivoon. Kiitos OivaRauta hyvästä palvelusta!

p.s. Lisää kylppärin sisustuksesta ensi postauksessa!


5 kommenttia:

Pirjo kirjoitti...

Moi. Mä oon käyttänyt auto osastolta Korrekin vahapesua ja toimii tosi hyvin!!! Riittää kun kerran vuodessa sillä jynssää kylppärin niin se vaha tekee tuon saman efektin kun tuo suoja-aine :) Ja haisua on siinäkin kun on liuotinta mutta kerta vuoteen sen kestää :) vaikka suojautuminen ei oo pahasta!

Miia kirjoitti...

Kiitos Pirjo hyvästä vinkistä, totakin vois joskus koklata jos tarvii uusia käsittelyä!! :D

Anonyymi kirjoitti...

Voi miten tuttu ongelma, edellisen kotimme keittiöön valitsin niin taivaallisen kauniin vaalean laatan joka oli huokoinen pinnastaan. Ei pysynyt puhtaana ei, ja putsaaminen oli yhtä tuskaa. Myös minä kokeilin kaikennäköistä, parhaaksi totesin lopulta marttojen vinkin eli ruokasoodan ja sitruunanmehun yhdistelmää. Isoon keittiöön sai kulumaan kolmisen sitruunaa ja pari pussia soodaa, mutta lika ikään kuin räjähti irti verrattuna kloriittiin. Aion jatkossakin käyttää kaikkeen pinttyneen lian irroitukseen soodan ja sitruunanmehun yhdistelmää. Nyt kun suunnittelemme taloa, en aio tehdä sitä virhettä että valitsisin huokoisen laatan.

Miia kirjoitti...

Hei anonymi, kiitos sullekin tuosta vinkistä! Tiiän niin ton tunteen....ollaan miehen kanssa puhuttu että joskus vielä tehään uus laattalattia ja laitetaan nää tuskaset laatat veke, mut voi olla et viä pitää kestää ainaki 10 vuotta näitten huokosten kanssa :/ Joskus oppii näköjään kantapään kautta!

Anonyymi kirjoitti...

moi
sinulla kaunis kylppäri .
Minkä värisä ja laisii kumikäsineitä käytit.

Proudly designed by Mlekoshi playground