Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Vanhan ajan elokuvatunnelmaa Ylistarossa

29.11.2016


No nyt on koettu Ylistaron legendaariset Filmiä ja Valoa -elokuvafestivaalit. Täytyy myöntää, että ilman tätä blogiyhteistyötä olisin todennäköisesti vain jatkanut Ylistaron ohi ajelua ja en ehkä olisi koskaan tullut tietämään tästä tunnelmallisesta ja kokemisen arvoisesta tapahtumasta ja elokuvateatterista. Matin-Tupa on paikka, joka täytyy vain itse kokea! Se on sellainen ihana pieni, yhden salin kylä-yhteisöllinen elokuvateatteri, joka on säilynyt saman suvun omistuksessa jo neljän sukupolven ajan 30-luvulta asti. Tämä teatteri voittaa kyllä tunnelmallaan Finkinot sun muut isot ketjut mennen tullen. Musta on tärkeää ja hienoa, että näitä pieniä altavastaajia ja perheyrityksiä vielä on pystyssä eikä isot ketjut ole saaneet Matin-Tuvankaan valoja sammumaan! Pistin merkille ja sain kuulla omistajilta, että elokuvan harrastajat kautta maan ovat löytäneet tämän teatteriharvinaisuuden ja Filmiä ja Valoa -elokuvafestivaalit. Festivaalivieraita olikin saapunut ihan Helsingistä asti. Eikä ihme, sillä kyllä tämä kokemus vanhanajan elokuvateatterissa on jo kotimaaturismin arvoinen tapahtumasta puhumattakaan!


Matin-Tuvan sisustus on hyvin klassisen vanhan teatterin tyylinen. Punaplyysiset penkit tuovat odotustilaan ihan gaalamaisen punaisen maton fiiliksen. Tunnelma on kotoisa ja tapahtumassa oli välitauoilla myös vieraille koko ajan kahvitarjoilu saatavilla.


Eritysesti mieltäni lämmitti salin vanhan ajan tunnelma, sillä valkokangas oli punaisten sivuunvedettävien plyysiverhojen takana. Vähän ennen kuin elokuva alkoi, niin verhot vedettiin narisevilla rattailla sivuun. Ihana fiilis, kuin vanhassa koulunäytelmässä! En myös muista katselleeni yhtään trailereita, mikä myös sopii teatterin henkeen. Elokuvateatterin omistaja kävi myös juhlavasti puku päällä pitämässä alustuksen elokuvasta yleisölle ennen h-hetkeä! Tämä tapahtuma on selvästi koko yrittäjäperheelle vuoden kohokohta, johon on valmistauduttu kunniakkaasti. Vieraskin tuntee itsensä ihan merkittäväksi! :) Sain vierailla myös Matin-Tuvan projektorihuoneessa, jonne on käynti ulkokautta. Tämä johtuu siitä, että filmikelat ja kalusto olivat ennenvanhaan räjähdysherkkiä, joten projektorihuoneet piti rakentaa kiviseinäiseen bunkkerimaiseen tilaan. Tällä varmistettiin se, että vahingon sattuessa salin yleisö ei ole vaarassa. Digitaalisen nykytekniikan kanssa ei toki ole enää samaa vaaraa, mutta kiviseinäiseen ja panssarioviseen huoneeseen astuminen takapihan kautta oli jännittävä kokemus ja hieno muisto menneistä ajoista!


Lämmin kiitos Matin-Tuvalle ihan VIP-tason kohtelusta ja elämyksellisistä elokuvahetkistä!
P.S. Jos haluatte tietää mikä elokuvista oli eniten mieleeni, niin ehdottomasti Meryl Streepin tähdittämä Florence. Se oli ihana - melkoinen tarina!

Miia


*yhteistyössä SO-blogit ja Matin-Tupa
1 kommentti:

Maria kirjoitti...

Voi että, kyllä vähän harmittaa, kun ei tullut lähdettyä tuonne. Itseä olisi kiinnostanut etenkin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -leffa, mutta se meni niin myöhään illalla ja meillä oli niin kovasti ohjelmaa noina päivinä, etten enää jaksanut lähteä elokuviin yömyöhään. Täytyy yrittää ensi vuonna päästä paikan päälle, kun on niin lähelläkin. Vanhojen elokuvateattereiden tunnelma on kyllä ihan omaa luokkaansa. :)

Proudly designed by Mlekoshi playground